Werken loont! Behalve bij een proefplaatsing :-(

download (3)Na 1,5 werkzoekend te zijn solliciteer ik op een baan voor twee ochtenden/middagen in mijn eigen vakgebied. Heel blij ben ik als ik wordt uitgenodigd voor een gesprek op 11 september. Ook over de jonge onderneemster van 22 jaar ben ik ontzettend enthousiast en ik wil haar graag helpen. Omdat de onderneming per mei 2015 is opgestart is er weinig budget en kan ze me niet meer bieden dan 11 euro bruto. (Bij mijn laatste werkgever verdiende ik 13,91 bruto exclusief vakantietoeslag, vakantiedagen reiskostenvergoeding, parkeerkaart en dertiende maand) en geen secondaire arbeidsvoorwaarden. Ik begrijp dit en omdat het om een aantal uurtjes in de week gaat kan ik nog makkelijk een baan erbij zoeken die meer betaald. De werkzaamheden zijn naast de boekhouding ook de betalingen van lonen, maken van facturen en incasso’s in de bank en het doorsturen van de loonstroken van de werknemers die op nul uren contracten werken. Dus kort gezegd; de totale administratie en boekhouding.

toekomst

Omdat werken loont kijk ik op de site van werk.nl wat ik nu meer krijg aan uitkering want € 1041,00 bruto is fijn maar een extraatje is meer dan welkom bij een alleenstaande ouder met drie kinderen. En ik krijg dan met de €11 uur bruto per uur €104 euro bruto per maand erbij. Waar ik heel blij van wordt.

(http://www.uwv.nl/particulieren/systeem/diversen/popup.aspx?id=373512)

Maar dan komt de proefplaatsing om de hoek kijken. Op mijn site maak ik, speciaal voor de werkgevers, reclame voor de proefplaatsing. Mijn werkgeefster wil dan ook graag zo’n proefplaatsing aanvragen zodat zij voor de komende twee maanden geen kosten heeft. Mocht ze na twee maanden tevreden zijn over mij dan is ze wel verplicht mij een 6 maanden contract aan te bieden. Zelf denk ik dat ze deze niet krijgt omdat dit een baan in mijn eigen vakgebied is en dat er geen twijfels hoeven te zijn dat ik dit aankan. Daarbij laat zij de verantwoordelijkheid over de administratie, boekhouding aan mij over terwijl wij elkaar ongeveer 8 uur in real live hebben leren kennen. Ik denk niet dat je dit doet als je twijfels hebt. Maar wat schets mijn verbazing, het UWV geef akkoord voor de proefplaatsing. Het enigste wat ik kan bedenken is dat het akkoord gegeven is omdat ik al 1,5 jaar werkzoekend ben en 43 en dus moeilijk plaatsbaar. Hier verdwijnt dan meteen mijn extraatje voor gewerkte uren, AU!geen geld

Ik vraag dan ook aan haar of dan in ieder geval mijn parkeerkosten betaald kunnen worden voor de komende twee maanden omdat ik er nu op achteruit ga. Hier gaat ze mee akkoord.

Tijdens een werkbespreking wordt mij gevraagd of ik een laptop heb. Ik vertel dat ik er 1 heb maar dat hij niet best meer is. Dit blijkt ook als ik hem daar mee naartoe neem en het een half uur duurt voordat hij opstart. Ik moet dus wel een nieuwe kopen maar voel er niets voor om deze mee te nemen naar kantoor. Op kantoor is verder geen computer, printer of internet. Via de buren kan er 3 uur per computer/ laptop gebruik worden gemaakt van de wifi. De mogelijkheid is er om vanuit huis te werken en dat vind ik prima. Afgesproken is echter wel dat ik 1 vaste ochtend in de week op de zaak kom werken om wellicht nieuwe klanten aan te trekken. Trots op mijn nieuwe aangekochte laptop die ik van mijn gespaarde centjes heb gekocht, ben ik niet van plan om risico te lopen dat er een ongelukje mee gebeurd, de kosten zijn dan namelijk voor mijn rekening. Ook wordt er afgesproken dat ik thuis ga printen en dat ik dan later een declaratie kan indienen. En tussen neus en lippen door wordt er gevraagd of ik het pand wil schoonmaken. Ik begrijp dat ze mij hiervoor vragen want ik kost toch niets. Ieder ander die daar werkt kan de gewerkte uurtjes schrijven. Ik voel me hier niet echt lekker bij. De werkgeefster zelf vertrekt voor een jaar voor haar studie naar het buitenland op 30 september. Dus snel worden stappenplannen gemaakt en mij uitgelegd hoe de incasso’s werken en het maken van facturen. Ook wordt er een bankpas aangevraagd op mijn naam.

download (1)Het gaat voor beide kanten eigenlijk allemaal in een stroomversnelling. Zij, omdat ze op het laatste moment besloten heeft om iemand aan te nemen, en voor mij omdat er veel dingen snel moeten gebeuren omdat ze snel vertrekt. Tijd om te praten over wat me niet lekker zit is er eigenlijk niet.

Dan vertrekt ze op 30 september en wordt ik eind van de middag gebeld door haar communicatie manager, en tevens vriendin, dat ze gisteren vergeten is tegen mij te vertellen dat ze toch niet akkoord gaat met het declareren van de parkeerkosten. En dan ben ik eigenlijk de gehele situatie een beetje beu te worden al mag ik mijn werkgeefster ontzettend graag en vind ik het werk leuk.

Tijdens het op orde brengen van de werknemers contracten zie ook dat het allemaal “all in” contracten zijn (incl. vakantietoeslag en vakantiedagen). Ik vraag dan ook aan haar communicatie manager of dit ook voor mij geld en dat ik daar niet blij mee ben. Haar reactie dat ze dit bij mijn werkgeefster gaat neerleggen geeft mij de bevestiging dat dit inderdaad zo is omdat zij alles met elkaar bespreken.

images (6)

Na mijn proefperiode werk ik straks voor ongeveer 9 euro bruto per uur. Als werkzoekende weet ik dat ik in een kwetsbare positie zit en dat je alleen maar dankbaar mag zijn als je een kans geboden wordt (Ahum) maar ik word hier toch hard op de feiten gedrukt dat ik vanaf nul moet beginnen. Net zoals ik 20 jaar geleden begon met het enigste verschil dat ik nu 20 jaar werkervaring heb. Ik vertel haar de volgende dag dat ik er slecht van geslapen heb en of ik twijfel of ik hier wel mee door wil gaan.

Maar waar ik met mijn verhaal eigenlijk naartoe wil gaan is naar het UWV. Gaat er wel een screening aan vooraf? Voordat je zo’n proefplaatsing toestaat lijkt het mij wel belangrijk dat een bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Mocht het niet aan deze voorwaarden voldoen dan gaat het, in sommige gevallen, geheel zijn doel voorbij.

 • Een bedrijf moet toch op zijn minst een werkplek bieden om het werk te kunnen uitvoeren.
 • Een bedrijf moet financieel gezond zijn en kunnen aantonen personeel te kunnen betalen zodat er geen misbruik wordt gemaakt van proefplaatsingen en vooral werknemers.
 • Het salaris moet kloppen bij de functie die uitgevoerd  wordt. Het moet toch niet zo zijn dat een werkloze arts een salaris moet aanvaarden van 9 euro omdat de ervaring volgens het UWV zwaarder weegt (nota bene in zijn eigen vakgebied en jarenlange ervaring))
 • En de vraag moet gesteld worden of de werkgever ook zonder proefplaatsing de werknemer zou aannemen?
 • Is proefplaatsing nodig voor 2 maanden als iemand in zijn eigen vakgebied gaat werken?
 • Hoe is een eerdere proefplaatsing verlopen bij een werknemer bij hetzelfde bedrijf?
 • Hoe gaat het contract eruit zien na een proefplaatsing, en is deze volgens de regels.

Zonder proefplaatsing was ik bij deze werkgeefster ook aangenomen en daarom was ik teleurgesteld dat ik mijn extraatje kwijtraakte.images (3)

Ik heb mijn werkcoach van het UWV gesproken en zij heeft mijn verhaal aangehoord wat voor mij erg prettig was. Ze vertelde mij dat het inderdaad niet de bedoeling is,dat wanneer een werkgever je wilt aannemen, toch eerst probeert  een proefplaatsing aan te vragen om zo financieel voordeel hier uit te halen ( 8 maanden iemand laten werken en 6 maanden betalen). Gelukkig mogen beide partijen in een proefperiode uit elkaar gaan omdat er geen contract is. Ik zeg dan ook maar “zand erover” en ik probeer dit maar te zien als een leermoment. Ook heb ik gesproken met degene die de proefplaatsingen coördineert. Al snel waren we het erover eens dat deze aanvraag voor een proefplaatsing niet goedgekeurd had mogen worden. Er is normaal gesproken ook echt wel een screening. Maar een afspraak met mijn werkgeefster was niet mogelijk omdat zij naar het buitenland ging. Het waren dus de omstandigheden die haar de goedkeuring gaven.

Het voordeel wat wordt genoemd, dat ik na 2 maanden minimaal een 6 maanden contract krijgt vind ik persoonlijk lariekoek. Overal heb je een proeftijd en kan je wederzijds van elkaar afscheid nemen als de klik er niet is, Dat is bij een proefplaatsing niet anders. Het voordeel is vooral aan de werkgeverskant die 2 maanden geen loonkosten heeft. Het kan voor een werkgever bij twijfel, over de streep trekken maar vul de uitkering dan tenminste aan tot het bedrag wat de werknemer krijgt bij het aangaan van het contract na de proefperiode.

Ik ben erg te spreken over hoe het UWV hiermee omgegaan is en mijn vragen rond de proefplaatsingen heeft willen beantwoorden. Het is geruststellend dat je, als werknemer, kan aangeven dat een proefplaatsing niet goed voelt en dat hier ook iets mee gedaan wordt.hoera

Een welkome verrassing is dat ik donderdag 1 oktober een sollicitatie had bij een werkgever voor 24 uur, en dat ik hier aangenomen ben. Maar ook hier hetzelfde verhaal dat ze eerst gingen proberen of het een proefplaatsing kon worden want dat scheelde toch twee maanden loon. Mocht er geen goedkeuring komen dan was ik alsnog welkom. En toch voelt dat raar als dat zo tegen je gezegd wordt. Bij een proefplaatsing moet je werken met behoud van je uitkering en niets extra’s maar als het UWV geen akkoord geeft dan ontvang je direct je volledige salaris.

Het is niet erg om te investeren in jezelf en voor lager loon te gaan werken, maar als er dan ook nog gevraagd wordt:

 • om te investeren in een werklaptop
 • dat gemaakte kosten later wel worden gedeclareerd
 • en dat afspraken net zo snel worden verbroken als dat ze gemaakt worden
 • dat een bruto salaris standaard een “all In” salaris is.

Dan ga je je toch afvragen of er in hele korte tijd niet te veel van je gevraagd wordt om in jezelf te  investeren, zelfs zo te dat het voelde alsof er misbruik van me werd gemaakt. Ik zeg voelde omdat ik mijn werkgeefster er totaal niet vooraan zie dat ze dit bewust zou doen.

boeddisme 3

5 gedachtes over “Werken loont! Behalve bij een proefplaatsing :-(

 1. Het is schunnig hoeveel misbruik er van de proefplaatsing gebruik gemaakt wordt. Vaak wordt het een draaideur waarbij zelfs de vertrekkende gratis arbeidskracht de volgende mag inwerken. Als clientenraadslid heb ik managers en klantadviseur zowel van gemeente als UWV vaak de vraag voorgelegd wat ze tegen misbruik deden. Consequent hoor je dan op luid dreigende toon “Als ik er achter kom dat een ondernemer dát doet, doe ik verder geen zaken meer met hem” Als ik dan doorvraag hoe ze dat controleren krijg ik steevast te horen dat er geen automatische controle is. Hij moet dus eerst van horen en zeggen signaal van een klantmanager hebben. Welterusten.

  Like

 2. Mijn probleem met de proefplaatsing is dat je tijdens die plaatsing geen nieuwe ww-rechten en geen arbeidsjaren opbouwd. Ik wil graag minstens twee maanden per jaar werken om mijn arbeidsverleden te houden. Dit is echt een probleem. Minimumloon is prima maar ik houd niet van deze spelletjes: goed werk leveren in ruil voor een belofte. Werk = loon, punt uit. Ik werk ZEKER niet voor mijn plezier maar voor het geld dus er moet gewoon een normaal arbeidscontract komen!

  Like

 3. Proefplaatsing is schandalig ik heb zelf asperger syndroom heb last van depressie slaap stoornis en steeds burnout ik wil graag werken maar door mijn ziekte en wetgeving van het uwv word ik constant belemmerd en in een hoek geduwd deze onzin moet worden afgeschaft en gestopt worden mensen zitten niet voor niets aan een uitkering en als ze dan gaan werken worden ze ook nog gestraft ik heb 230 euro minder in de maand dan toen ik met mijn wahjong uitkering kreeg en dat allemaal omdat het uwv stomme spelletjes speelt

  Like

 4. Zelf ben ik werkzaam in de taxi branche.
  Vorig jaar ook begonnen via een proefplaatsing van 2 maanden.
  Nooit, maar dan ook nooit meer zal ik daar mee instemmen!

  Ik heb getekend voor een proefplaatsing van 20u per week.
  Ze lieten mij er wel 60 per week maken..
  Zat een Nachtdienst tussen van 14,5u en kreeg niks vergoed.
  Ook krijg ik geen reiskosten vergoeding (50km) per dag.
  Dus het kostte me alleen maar een hoop geld om te mogen werken…

  Ook heb ik na de 2 maanden proefplaatsing een 0 uren contract gekregen,
  terwijl ik voor een 20 uren proefplaatsing had getekend.

  Ik zal in elk geval nooit meer met een proefplaatsing accoord gaan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s