Video sollicitatie bij de Hunkemöller

images (9)Zoals elke morgen, zodra de kinderen vertrokken zijn naar school en het huis aan kant is, neem ik plaats achter mijn laptop op zoek naar nieuwe vacatures. Hoewel ik altijd op zoek ben naar administratieve banen heb ik besloten om het ook eens verder dan dat te zoeken namelijk als verkoopster. Rond mijn 17 de jaar  ben ik als zaterdaghulp gaan werken als verkoopster bij Livera (lingerieketen). Na het werken op de zaterdag volgde al snel de koopavond en, na het afronden van mijn opleiding als schoonheidsspecialiste/ pedicure, blijven hangen als full timer. Het verkopen in een lingeriewinkel vond ik geweldig, het inschatten van de cupmaat werd voor mij een fluitje van een cent en de klanten met en goed passende BH de deur uit laten gaan gaf mij een goed gevoel.

Hoewel ik het liefst een positie heb als bedrijfsleidster in een winkel, waar dan meer verantwoording en administratief werk bijkomt, viel mijn oog op een vacature bij de Hunkemöller voor een verkoopster voor 25 uur in mijn woonplaats Alphen aan den Rijn. Afijn ik begon met volle moed aan mijn sollicitatiebrief waarbij ik aangaf de laatste jaren vooral als boekhoudkundig medewerkster gewerkt te hebben maar ik toch weer warme gevoelens krijg, bij mijn werkervaring, als verkoopster van lingerie en nachtmode. images (4)

Na twee dagen, tijdens het checken van mijn mail, zie ik  “Yes” een mail van Hunkemöller! Maar dit antwoord had ik niet zien aankomen……..

“Voor de vacature Verkoopster Alphen aan den Rijn (25 uur) bij Hunkemöller Netherlands is een video interview onderdeel van de procedure. Let op, zonder het afronden van dit video interview, zal Hunkemöller Netherlands jouw sollicitatie niet verder in behandeling nemen.”

“Wow” dacht ik, “wil ik dit wel?” Pff ik weet niet of ik dat durf want ik zie er vast niet uit op een camera en hoe werkt het eigenlijk? Allerlei vragen spookte door mijn hoofd en na een uurtje nadenken en wikken en wegen ben ik toch maar eens verder gaan onderzoeken wat ik voor deze sollicitatie moet voorbereiden.

Allereerst moest ik mijzelf  gaan inlezen over het bedrijf Hunkemöller. Op deze manier kwam ik te weten hoe enorm dit bedrijf gegroeid is en dat  Hunkemöller is opgericht in 1886 te Amsterdam en nu is uitgegroeid tot 600 winkels in Europa met meer dan 3500 medewerkers. Elke 4 dagen openen zij een nieuwe winkel. Het werken bij Hunkemöller moet aanvoelen alsof het elke dag “showtime” is, je voert enthousiast je werkzaamheden uit in een winkel die een sfeer uitstraalt van een warm en luxe theater.

download (1)Via de link in de mail kom ik op een vrolijke pagina waarin een meneer Mountford mij welkom heet en zegt mij enkele vragen te gaan stellen. Hij geeft aan dat ik genoeg tijd krijg om deze te beantwoorden. Ook is het mogelijk om mijn antwoorden terug te kijken en opnieuw op te nemen als ik niet gelukkig met het resultaat ben.

Maar voor we gaan beginnen moet ik nog wel even de webcam testen en er voor zorgen dat ik verstaanbaar ben. Licht nerveus bedenk ik mij toch om eerst nog wat tips op te gaan zoeken  via Google, over waar je op moet letten bij een video presentatie. Denkend dat ik er klaar voor ben bedenk ik mij dat ik me nog netjes moet kleden en opmaken want straks is het “showtime” Opgetut ga ik aan de slag om de webcam aan te zetten en het geluid te testen. Hoewel ik mijn haar en make-up op de plekken heb aangebracht zoals ik dat wil, zie ik mezelf via de webcam terug zoals ik mezelf niet wil zien en vind mezelf er totaal niet mooi eruitzien. Ook probeer ik de goede positie in te nemen op de bank omdat de achtergrond hier het neutraalst is. Tevens zorg ik ervoor dat mijn profiel goed in beeld is en mijn ogen goed zichtbaar zijn.(geleerd van de tips). Met het geluid ben ik was klunzig aan het experimenteren, ik moet groene streepjes te zien krijgen maar het blijft angstvallig rood. Moedeloos besluit ik toch een microfoon te gaan opzoeken op de kamers van de kinderen.

Met zwetende oksels neem ik uiteindelijk weer plaats en roep in de ruimte “Hallo” “Hallo” en nog eens “Hallo” en zie dan de rode streepjes veranderen naar groen. “oke”, we kunnen beginnen. Nerveus vraag ik mij af of ze deze test opnames niet te zien krijgen want dan ben ik echt de grap van de dag. Maar dan, …totaal ingelezen en blocnote naast me met aantekeningen, kruip ik achter de laptop en laat de vriendelijk meneer de eerste vraag aan mij stellen. Tijdens het starten van de opname weet ik heel goed wat ik wil zeggen maar tijdens het aftellen van  3 naar 1, en de opnames gaan beginnen (SHOWTIME),  verval ik in een totale black-out als ik mezelf hoor praten via de webcam. Halverwege het antwoorden weet ik niet meer wat ik wilde zeggen en merk ik dat ik teveel euh zeg en struikel over mijn eigen woorden. Keer op keer probeer ik het opnieuw en heb uiteindelijk de drie vragen, als kip zonder kop,  beantwoord en sluit af met een zucht en een lach.images (5)images (3)

Achteraf besef ik mij dat ik door de stress niet alle tips goed heb opgevolgd en dat ik na het zoveelste opname drama onderuit gezakt zat op de bank. Ook was ik totaal vergeten mij voor te stellen voordat ik het eerste antwoord gaf. In de voorbeeld filmpjes via google stelde de mensen zich altijd netjes voor.

Na het weekend kwam het mailtje van Hunkemöller dat ze heel veel inzendingen hadden ontvangen en dat ik, helaas, niet uitgenodigd was voor de volgende ronde. Ook sprak dezelfde meneer Mountford mij weer vriendelijk toe dat ik niet de moed moest verliezen en dat het nu niet gelukt was maar de volgende keer beter.

Video solliciteren was voor mij iets nieuws, wat ik totaal verprutst heb. Maar ik vond het achteraf wel een vernieuwende manier en ook wel vernieuwend en slim van Hunkemöller. In een korte periode van 3 minuten zie je heel snel hoe iemand is. Het schijnt niet eens te gaan om uiterlijk maar onderzoeken hebben uitgewezen dat men binnen 1 minuut kan inschatten wie ze voor hun hebben en of dat een geschikte werkneemster is. Ook haken bij het opsturen van de link al veel mensen af zodat een groot gedeelte van de sollicitanten niet hoeft worden uitgenodigd voor een gesprek en zo gemotiveerde kandidaten overblijven. Ook zijn er minder face to face gesprekken nodig omdat je nu een CV hebt en een klein stukje persoonlijkheid hebt gezien. Conclusie is vaak dat er meerdere beschikbare kandidaten overblijven dan tijdens de sollicitaties op de “oude” manier.

images (7)Nu ben ik nooit sterk geweest in het verkopen van mezelf. Ik kan heel goed voor iemand een goed woordje doen en ook een artikel verkopen waar ik achter sta. Maar ik ben meer het type van “niet lullen maar poetsen” je kan me beter een dag laten werken dan een sollicitatiegesprek met me voeren om te zien wie je in huis haalt.

Na deze nieuwe ervaring ben ik toch in mijn hoofd  een script aan het bedenken om over mezelf een video te maken, die ik kan meesturen met mijn sollicitatie. Maar dan moet hij er net zo uit zien als de filmpjes die ik heb bekeken via google voor minder doe ik het echt niet.

En ook niet te vergeten. Als dank voor mijn sollicitatie heb ik een kortingscode van € 5.00 ontvangen die kan verzilveren bij mij aankoop van € 35.00 bij Hunkemöller.

14 gedachtes over “Video sollicitatie bij de Hunkemöller

 1. Bericht van je broer.

  Ik moest wel lachen toen ik dit verhaal las.
  Wat ik wel jammer voor Hunkemöller vind is dat ze een goede verkoopster zijn misgelopen met deze, in mijn ogen, onzinnige manier van solliciteren. Bij een 1 op 1 gesprek kun je iemand die een beetje nerveus is nog geruststellen en proberen de toon van het gesprek aan te passen. Met deze nieuwe manier wordt je getoetst op je social media skills, die niet bepaald representatief zijn voor je ‘people skills’. Iemand in een winkel van juist advies dienen op een manier die de klant een comfortabel gevoel geeft, is toch echt iets anders dan een leuk koppie met een vette babbel op een scherm. Niet iedereen is in de wieg gelegd als VJ. Hoe onpersoonlijk wil je het hebben?

  Succes verder. 😉

  Like

 2. Ik ben het helemaal eens met je broer! Ik vind het wel moedig van je dat je het gedaan hebt, want ik durf het gewoon niet. Ik vind het wel slim dat ze het op deze manier makkelijker voor zichzelf proberen te maken, maar face to face blijft naar mijn mening het beste.

  Liked by 1 persoon

  • Bedankt voor je reactie Natalia. Uit jou mening blijkt nu ook dat je het niet zou durven. Er wordt dan beweerd dat je dan niet gemotiveerd genoeg zou zijn. Dat was ik dus wel en daarom heb ik het toch gedaan. En nu maar hopen dat ze de filmpjes verwijderen, haha.

   Liked by 1 persoon

 3. Hoi Carola,

  Ik heb dezelfde mail gehad en ik wil mij nu voorbereiden voor de opname. Weet jij nog welke vragen je gesteld kreeg? En hoeveel vragen?

  Mvg,

  Like

  • Ik weet nog dat het 3 vragen waren, maar welke precies dat weet ik niet meer. Ik heb nog gekeken of ik de link nog had maar helaas. Na elke vraag mag je zolang nadenken als je wilt. Als je je antwoord weet kan je op play drukken om het op te nemen. Vervolgens kan je het terug kijken en zovaak opnieuw opnemen als je wilt maar nadat je het verstuurd hebt is het weg. Als tip wil ik je meegeven om goed naar de vraag te luisteren en op te schrijven en dan rustig na te denken. Succes!

   Like

 4. Hallo,
  ten eerst bedankt voor jou tips, ten tweede hoe lang duurt de interview?dus om te antwoorden moet ik op play drukken? zodat mijn antwoord opnemen zal worden… dat is correct?? maar zo kan ik ook een antwoord online checken en dan antwoorden (denk ik)…. een andere vraag: waren er 3 vragen? leken ze op de vragen om te solliciteren?

  Like

 5. Hoi Carola, Heel leuk om je blog te lezen. Ik heb ook schoonheidsspecialisteopleiding gedaan en daarnaast gewerkt bij Peek en Cloppenburg. Daarna 10 jaar boekhouding gedaan bij sociaal centrum en nu deze sollicitatie, ik wil ook graag wat anders. Vond de overeenkomsten erg grappig:-)Bedankt voor tips. Ik ga het er zo op wagen! Groetjes, Inge

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s