Ik ben gelukkig omdat……

Als ik mezelf de vraag stel of ik gelukkig ben, antwoord ik volmondig “JA”.

Maar wat versta ik eigenlijk onder geluk? Want voor iedereen kan “gelukkig zijn” iets anders beteken.Nu ik mij “gelukkig” voel sta je positief in het leven en is er ook plek voor negativiteit.images (1)

In het verleden wilde ik alles was negatief kon zijn negeren omdat mijn hoofd al vol was. De paniek, om nog meer zorgen te krijgen, bracht me bij voorbaat slapeloze nachten. Nu laat ik negatieve berichten passeren en kan het gemakkelijker aanvaarden en er zelfs “iets” mee doen zoals bijvoorbeeld er van leren. In het kort uitgelegd.

Heden: Negatief bericht – Onrust – Pas op de plaats- Wat gebeurd er eigenlijk? – Relativeer – Leer/ rustmoment

Verleden: Negatief bericht- Onrust – Paniek – Slapeloze nachten – Vermoeidheid – Geïrriteerd – Achteraf viel het mee of was er weinig aan de hand.

images

Mijn geluksgevoel voelt ‘duurzaam’ en ik denk niet dat ik het ga verliezen. Op dit moment staat mijn geluk onafhankelijk van wat er in de buitenwereld gebeurd of afspeelt. Ik bedoel hiermee dat wanneer er een auto, fiets of tv kapot gaat dit mij mijn geluksgevoel niet belemmert, het is namelijk maar een “ding” wat eigenlijk zoveel onbelangrijker is dan mijn geluksgevoel.

Toen ik jonger was wilde ik later, zoals zovele, rijk worden. Als je rijk bent kan je namelijk alles kopen en dat is het ultieme geluk. Nu ben ik er achtergekomen dat dit helemaal niet zo is. Geluk kan ik niet kopen omdat dit binnen in mij zit. Een groot voordeel hiervan is dat het daardoor ook niet te stelen valt en dat mensen er ook geen misbruik van kunnen maken. Ik heb het namelijk allemaal in eigen beheer.

Geluk door geld, macht of succes is afhankelijk van de buitenwereld.  Alle drie kunnen ze je afgepakt worden. Geld kunnen ze van je stelen, succes kan afhankelijk zijn van leeftijd, en gezondheid en macht maakt je ook kwetsbaar voor andere machtswellustelingen. Dit geluk “afhankelijk van factoren van buitenaf” en dus niet duurzaam. het kan zelfs veel stress veroorzaken wat je “geluksgevoel” kan vertroebelen.boeddisme 2

Mijn geluk heb ik kunnen vinden door verschillende factoren. Een belangrijke zin die mij is verteld, en is blijven hangen is, “maak je niet druk om dingen die je niet veranderen kan” Bij alles wat mij overkwam, en ik als negatief ervoer, stelde ik mij deze vraag. Vaak kon ik hiermee het “probleem” al aan de kant schuiven als “laat maar gaan”. Ook heb ik enkele shiatsu behandelingen gehad. Deze behandelingen zorgde er voor dat mijn volgelopen rugzak weer leeg raakte. Hoewel ik het type ben van ‘eerst zien dan geloven’ was ik na 1 behandeling volkomen overrompeld over wat deze dame met mijn “volle” hoofd had gedaan. Ook de gesprekken die ik met haar had zorgde ervoor dat mijn lichamelijke klachten verklaarbaar werden door haar uitleg over bepaalde uitdrukkingen als bijvoorbeeld ‘een last op je schouders’ die mij mijn nekpijn verklaarde en ‘met beide benen op de grond staan’ die aangaf dat ik niet stevig in mijn schoenen stond doordat ik teveel in mijn hoofd bezig was. Vier behandelen zorgde ervoor dat ik mij compleet herboren voelde.

boeddisme 1

Door een televisie programma maakte ik kennis met het boeddhisme.  Door de verhalen die deze man, onder andere, vertelde en hoe hij met mensen omging, die hem belachelijk maakte en uitlachte om zijn kleding,  kwam een zinnetje wederom weer naar boven. “maak je niet druk om dingen die je niet veranderen kan” Door hem ben ik boeken gaan lezen over het boeddhisme en ik vind het een mooie levensbeschouwing. Wat ik voor mezelf hier uit heb gehaald is dat ik vooral in mezelf moet gaan geloven.

Ook een goede leer voor mij is dat ik zelf degene ben die negatieve gedachten een plaats geeft in mijn gedachtes en niet de mensen die negatieve dingen zeggen. Negatieve reacties komen zeker wel binnen maar ik bepaal of ik me er iets van wil aantrekken of niet.

Mijn geluk bestaat uit houden van mezelf. Doordat ik mij gelukkig voel kan ik andere ook gelukkig maken en houden van mijn dierbaren zoals ze zijn. Ik heb een dak boven mijn hoofd en kan eten kopen en mijn rekeningen betalen zodat ik geen zorgen heb. Ik heb geen betaalde baan maar kan mij wel nuttig maken in deze maatschappij door mijn kinderen goed op te voeden en vrijwilligerswerk te doen. Mijn geluk bestaat dus voor een groot deel uit mijn onafhankelijkheid.

99074cf1c5441917d16a0d667972f077

Ik denk dat veel mensen dan ook ongelukkig worden als hun onafhankelijkheid afgenomen wordt door een instantie als UWV of de Gemeentes. Deze hebben de macht gekregen om medeburgers hun onafhankelijkheid af te nemen door ze dingen te verplichten die ze niet willen doen. En dit komt doordat mensen afhankelijk zijn gemaakt aan geld. Omdat deze instanties jouw geld geven om te kunnen leven vragen ze je niet of je hier iets voor terug wilt doen maar verplichten ze je om iets terug te doen. Nu vind ik het best een goede gedachte dat mensen iets terugdoen voor het geld wat ze krijgen en weet ook zeker dat ze hierdoor een goed gevoel krijgen. maar dan wel door iets waar diegene zich goed bij voelt en bij hem past. Alleen dan kan je een gevoel ervaren die je een gelukkig gevoel geeft. En hebben we niet allemaal recht op Geluk?

Wat betekend “je gelukkig voelen” voor jou?

plukhetgeluk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s