Hoezo zijn uitkeringen erfelijk?

Hoezo zijn uitkeringen erfelijk?.

Klik op de link hierboven en lees het interessante artikel en de reacties hierop.

Ik komt uit een gezin waarin vader altijd hard werkte. Mijn moeder werkte erbij voor de extraatjes. Ook mijn familie zijn mensen die altijd hebben gewerkt. Mijn kinderen leer ik ook om heel goed hun best te doen op school zodat ze de “betere” baantjes kunnen bemachtigen. download (1)En steeds vaker vraag ik me af of ik wel het goede doe en of ik niet ergens aan voorbij loop omdat mij niet geleerd is om “ te zien“. We voeden onze kinderen op om zo snel mogelijk te gaan werken en geld te verdienen. Maar is dit echt waarom we op de wereld zijn met zijn allen? In het artikel lees ik dat er 119.000 banen te vergeven zijn tegenover 656.000 werklozen. We hebben het hier dan over betaalde banen. De vrijwilligers banen, de onbetaalde banen, zullen er ook wel duizenden zijn die aangeboden worden en worden vervuld maar dit brengt geen geld in het laatje en wordt niet gezien als echt “werk” anders zouden de uitkeringsinstanties niet zo moeilijk doen.

De cijfers zeggen dus duidelijk dat er gewoonweg geen werk is voor iedereen. Ook vandaag zie ik vluchtende mensen uit Bangladesh. Ze vluchten uit hun land omdat ze arm zijn en hopen in een ander land wel werk te vinden. De multinationals zullen in hun handen wrijven om zoveel mensen te kunnen uitbuiten met lage lonen. De vraag om banen is zo groot dat de lonen makkelijk naar beneden kunnen want ze de baantjes worden toch wel opgevuld. Maar als je geen werk hebt  is er geen recht op een volwaardig leven, hoe bizar!!

Ook in de vacature sites zie ik vacatures waarin HBO’ers worden gevraagd om voor €9.80 bruto te komen werken. Soms zou je denken dat allemaal een vooropgezet plan is.

Maar persoonlijk vind ik werken leuk. En inderdaad ben ik nu zo gewend om met een laag budget rond te moeten komen dat het mij niet udownloaditmaakt of het nu een betaalde baan is of een vrijwilligersbaan is. Laat me maar 24 uur per week vrijwilligerswerk doen met behoud van uitkering en zonder verplichtingen want vrijwilligersbanen zijn er genoeg (of schrik ik mij nu in het vooropgezette plan?). Werk is werk in mijn ogen. En de extraatjes die ik misloop? ach ik geniet nu ook van het leven. Na een jaar solliciteren weet ik dat ik met mijn MBO+ onder de stapel van de werkgevers kom te liggen en mijn leeftijd werkt ook niet mee. In mijn Blog  Moet ik mij schuldig voelen? Dacht het niet! vertelde ik al dat ik in het afgelopen jaar meer heb geleerd dan in 7 jaren werken op kantoor. Zonder dit jaar had ik als een slaaf / robot doorgeleefd en had ik alle opgedane kennis “niet gezien”.

Wellicht moeten we de banen beter verdelen. Waarom gaat niet iedereen 24 uur pedownload (2)r week werken bijvoorbeeld. Dan kunnen we misschien wat “gezonder”en “gelukkiger” langer doorwerken.  De banen beter verdelen.

We worden steeds gestimuleerd om nog meer kennis op te doen in ons vak maar niemand stimuleert ons om ook van het leven te genieten die je gegeven is en wat er nog meer te leren en te ontdekken valt en te mantelzorgen. Als ik rijk was kon ik dit mijn kinderen wel aanbieden. “Ga fijn een jaar backpakken of ontwikkelingshulp doen” “ik betaald je kosten wel voor je” Mijn kinderen meenemen op stedentrips naar museums en concerten en theater voorstellingen. Helaas, deze algemene ontwikkeling zal ik ze via andere kanalen moeten bijbrengen. In Real Life is dit voor ons niet weggelegd.

Jammer dat ik in een wereld leef waarbij alles draait om geld. Wat zou er gebeuren als ik afstand neem van geld. Ik zou mijn huis moeten verlaten en kan nergens wonen zonder iemand tot last te hoeven zijn. Ik mag niet wild kamperen want dan krijg ik een boete die ik niet kan betalen omdat ik geen geld heb. Waarschijnlijk leer ik om te overleven en doe veel levenslessen op. Ik zou vindingrijker worden en mijn creatieve kant moeten gaan ontwikkelen om producten te kunnen ontwikkelen die ik zou kunnen ruilen tegen eten of goederen. Maar ik durf niet. Ik heb geleerd niet tegen te spreken en mij te onderscheiden van andere. Ook bij het solliciteren moet je tegenwoordig buiten je comfort zone treden om op te vallen bij werkgevers. Maar ik wil gewoon graag mezelf zijn omdat ik mij hier zo prettig bij voel. Je kan dit van een afwachtende persoonlijkheid toch niet verwachten? “Uhm o nee?”. Maar dan spring je er niet uit en sluit je achteraan in de rij. Eigen schuld dikke bult! #zwaksteschakel.

Kon ik maar even in een wereld gluren waar geen geld was. Een wereld waarin iedereen ruilt een wereld waarin wordt geëxperimenteerd door alle mensen en niet op mensen. Want soms zie ik ons als ratten in een kootje. Waarbij mensen zich het recht verworven hebben een bommetje in het kootje gooien en vervolgens af te wachten wat er gebeurd.

loesje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s