Regie over je eigen leven is een Luxe!

Vanaf dat ik 15 jaar werd heb ik altijd baantjes gehad. Toen ik de vader van mijn kinderen ontmoette hadden wij besloten dat ik thuis voor de kinderen zou blijven om full time moeder te zijn. Tussen het opvoeden en verzorgen van de kinderen hield ik toch nog een webwinkeltje bij in kinderkleding. Toen de vader van onze kinderen en ik uit elkaar gingen moest ik aan het werk. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het werken best prettig vond. Omdat de jongste nog 3.5 was moest ik hem wel 2 dagen, met pijn in mijn hart, naar de opvang brengen. Ook de andere twee moesten 3 ochtenden naar de voorschoolse opvang en overblijven op school wat mij erg tegenstond.

download

Toen de jongste vier werd kon ik met mijn baas regelen dat ik 4 dagen ging werken van 9.00 tot 15.00 uur. Ideaal voor een alleenstaande moeder. Maar toch was het naast het werken een hoop stress om de kinderen op te vangen op studiedagen en vakantiedagen. Toen de kinderen ouder werden kon ik op mijn werk regelen dat ik om 7.30 uur kon beginnen  tot 12.00 uur zodat ik niet teveel vrije dagen hoefde op te nemen.

 

Geregeld heb ik met (goedbedoelde) jaloerse ogen gekeken naar ouders welke zich nooit zorgen hoefde te maken over het vrij zijn van de kinderen. Zij genoten de zelfde luxe (wat in mijn ouders tijd de standaard was) als ik vroeger had.

Nu ik kijk naar het overlijden van mijn vader denk ik hier wederom aan terug. Ik ben nu in de situatie dat ik werkzoekend ben en enkele uren in de week vrijwilligerswerk doe. De afgelopen drie weken heb ik, behalve de stressvolle situatie met mijn vader, geen stress gehad van het regelen van vrijen dagen en de rust kunnen pakken die ik nodig had om dit enigszins een plek te kunnen geven.

Als werkende krijg je 4 dagen doorbetaald verlof en na de begrafenis of crematie wordt je weer op je werk verwacht.

Nu terugkijkend op het gebeuren bedenk ik mij dat dit onmogelijk binnen 4 dagen te doen is. Je hebt ook nog een andere ouder die alleen overblijft en waarbij ongelooflijk veel geregeld moet worden.. Steeds meer bekruip mij het gevoel dat wij geleefd worden door de maatschappij en zijn regels. Eerder schreef ik al dat ik, nu ik werkzoekend thuis ben, meer geleerd heb dan toen ik werkte. Ook emotionele gebeurtenissen krijgen sneller een plekje wanneer je hier de tijd voor kunt nemen. En uiteraard kan je hier vrij voor opnemen maar dat brengt je als alleenstaande direct in problemen als je met schoolvakanties en studiedagen rekening te houden hebt. regie

Thuiswerken zal ook nog een goede optie kunnen zijn om als alleenstaande ouder minder stress te hebben. Maar dit kan natuurlijk niet in alle beroepen. Bij mijn vrijwilligersbaan was alle begrip en hebben mij de tijd gegeven die ik nodig had. Wekelijks werd ik op de hoogte te houden van wat er speelde en dit voelde super.

De “vrijheid” die ik nu geniet door het hebben van geen werk doet mij op dit moment goed. Terugkijkend op de tijd dat ik werkzaam was ervaar ik als fijn maar met een hele grote kanttekening dat de combinatie als alleenstaande moeder behoorlijk stressvol kon zijn.

Het heeft me wel gevormd tot wie ik ben en dat betekend dat ik snel kan schakelen en dat ik zaken snel zal moeten verwerken en regelen om de volgende trein niet te missen. Dat ik nu de controle heb over de trein om deze langer stil te laten staan beschouw ik als een luxe in mijn wereld vol plichten en regels.moeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s