Oorlog! Ik stem tegen!

dagobert-duck

Ik vind het te betreuren dat machthebbers hun burgers laten vechten om hun kapitaal en macht te vergroten. Na duizenden slachtoffers, worden de kaarten opnieuw geschud en geven ze elkaar de hand en ontvangen de slachtoffers een jaarlijks terugkomende herdenkingsdienst voor bewezen diensten.

Daar waar buren voorheen vredig naast elkaar leefden, wordt door hogerhand plotsklaps een muur tussen geworpen. terwijl in betere tijden je vol vertrouwen je kinderen in veilige handen achterliet om snel die boodschap te doen, leer je datzelfde kind de buren nooit meer te vertrouwen. Hoe grimmiger de sfeer wordt hoe sterker ons overlevingsdrang naar boven komt. Hoe kunnen burgers opeens in staat zijn om iemand re doden? Dit moet een overlevingsinstinct zijn waarbij het gevoel op een laag pitje komt te staan. Er kan geen plaats zijn voor gevoel of empathie in een situatie waar het om leven of dood gaat. En op deze manier kan het zo maar zijn dat je van een vredige huisvader in een moordmachine veranderd. Maar wat als de oorlog over is? en het gevoel weer langzaam terugkeert en je beseft wat je gedaan hebt. In oorlogstijd knalde je meedogenloos iemand neer die smekend vanaf de grond naar je opkeek. Nu komen de blikken van je slachtoffers  in je dromen terug en blijven je achtervolgen als je wakker bent. War_No_More_by_junk2pose1Al heeft je land wellicht gewonnen je blijft voor je hele leven een slachtoffer.

En waarom? Waarschijnlijk heb je nu geen baan meer, Je familie is gehalveerd. De school is kapot en door je trauma herkent je vrouw jouw ook niet meer of wil niets meer met te maken hebben. Ook nu staan diezelfde machthebbers vanuit hun mooie gebouwen jouw te vertellen dat het goed is wat je hebt gedaan en dat ze je nodig hebben om het prachtige land weer op te bouwen.

Oorlog om geloof

Ook de oorlogen om het geloof vind ik onbegrijpelijk. Ik respecteer ieder zijn geloof maar zelf ben ik zo ontzettend blij dat ik geleerd heb om in mijzelf te geloven. Al ben ik zelf geen bijbel lezer, sommige verhalen zijn mijn bekend. Ik sta dan ook versteld dat dit boek, met al zijn hersenspinsels, al zolang bestaat. Ik vind de verhalen uit de bijbel goed om over na te denken en te discussiëren. 

download

Net zoals je bij een psychologische test een plaatje krijgt met een vreemde afbeelding waar je gevraagd wordt wat je hier in ziet, vind ik de bijbel ook zoiets. Wat haal jij uit de verhalen die geschreven worden?. Wat wordt er eigenlijk met dit verhaal bedoeld? Wat is het goede wat is het kwaad? Betreurend vind ik het dat er mensen zijn die hun kijk op deze bijbel doorgeven aan andere als de enige echte waarheid en de discussie afstraffen met geweld.

Op deze manier leer je iemand om in zijn eigen kader te blijven denken terwijl het juist mooi zal zijn dat we in elkaars kaders gaan kijken zodat we onze kaders vergroten.download

Een probleem van al deze ellende kan voorkomen worden als we allemaal onze wapens vernietigen en leren met elkaar om te gaan en te accepteren.  We zien nu allemaal dat armoede en rijkdom zorgt voor ongelijkheid. Ook het disrespect voor het verschil in geloven lijkt onoplosbaar te zijn. Laten we met elkaar het dialoog aangaan, ons verdiepen in de ander. En bij alles geldt….begin bij jezelf. In plaats van alle vooroordelen maar tot “de waarheid” aan te nemen. Ga eens op onderzoek uit. In onze multi culturele samenleving heb je vast buren waarvan jij denkt dat het een profiteur of een dictator is. Ik vermoed dat het een normaal gezin is, net als dat van jou. Als we merken dat we elkaar kunnen vertrouwen geloof ik ook dat er steeds minder extremisten zullen bijkomen. Gewoon omdat je de “waarheid” niet meer zomaar overneemt maar omdat je naar jouw “eigen waarheid” op zoek bent gegaan. Alleen op deze manier kunnen we steeds meer naar elkaar toegroeien.

En oja…een wapen-loze wereld blijkt onmogelijk maar dromen mag altijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s