Zin in een Experiment? “Gelijkheid”

Als mensen vragen wat ik verdien geef ik daar altijd antwoord op. Als ik vervolgens vraag wat zij verdienen dan kijken ze naar de grond en draaien met de teen van hun voet een rondje op de grond. “ongeveer iets meer dan jij” Oh Laat maar, denk ik dan, en zeg begripvol “ik snap het”.

iedereen gelijkWaarom bepalen medeburgers wat iemand moet gaan verdienen?. Als je de eigenaar van een bedrijf bent begrijp ik dat je, naarmate het beter gaat, je meer geld naar privé wil overmaken. Je wilt laten zien dat het goed gaat en bent daar trots op. Een hoge beloning voor de lef en doorzettingsvermogen die nodig is om een bedrijf op te starten, dat vind ik volkomen terecht. Ook begrijp ik dat een eigenaar verantwoordelijkheid draagt en moet blijven investeren om werk te kunnen blijven garanderen. Dat de eigenaar dan meer verdient dat de werknemers daar kan ik inkomen. Maar met hoeveel ben je tevreden? En weet wel, zonder werknemers was er geen bedrijf.

Alle mensen in een bedrijf, van receptioniste tot boekhouder, werken hier om hetzelfde doel. De werknemers werken om het bedrijf gezond te houden en te laten groeien. Hier zijn goede gemotiveerde werknemers voor nodig en…. geld.

Indien  je in Nederland in het juiste wiegje terecht gekomen bent, krijg je meer kansen om je te ontwikkelen, sport, muziek en hobby clubs liggen allemaal binnen handbereik. Later volgen de beste scholen en opleidingen en verdiepings- cursussen, allemaal kansen om hoger op de ladder te komen en meer te verdienen. Ook het juiste netwerk levert je de betere ( betaalde) banen op. Staat je wiegje nu net op een andere locatie dan kan het zomaar heel anders lopen. Doordat je niet de kansen krijgt om je je ontwikkelen in bovenstaande hobby’s dan blijft talent ongezien. Kom je net niet mee met een bepaald vak, dan is een privé leraar of zelfs de huiswerkhulp niet door je ouders te betalen.

Riot club (film)

Dit alles levert verdeeldheid op. Als schoonmaker sta je kwa salaris niet alleen lager aan de financiële ladder maar ook aan de sociale ladder. Terwijl ik het persoonlijk net zo zinvol werk vind dan een controller bij een bedrijf. Mijn mening is dat werknemers beloont moeten worden naar het aantal uur dat ze werken. sociale ladder

Belangrijk vind ik dat iedereen het beroep moet volgen waar zijn hart ligt. Kinderen moeten een keuze maken op grond van hun (kennis) resultaten en hiermee worden bepaalde beroepen alvast uitgesloten. Wie zegt mij dat diegene met een laag schoolresultaat in kennis niet met gemak het vak kan halen omdat hier zijn passie in ligt waardoor hij / zij wel in staat blijkt te zijn om dat beroep uit te oefenen.

Waarom hebben mensen de behoeften om neer te kunnen kijken op de ander? Ik vind dat verspilde energie. Van nature verschillen we al in vorm, gedachtes, passies en in dromen. Welke medeburgers hebben bedacht dat we ook in materialisme moeten verschillen? Persoonlijk vind ik dat een behoorlijk oppervlakkige gedachten en geen intelligente.

Hoe zou een bedrijf eruit zien waar iedereen hetzelfde verdiend? Alsnog zal er onderscheid zijn omdat de 1 meer verdiend dan de ander als hij meer uur werkt. Maar dit verschil is dat de 1 meer om luxe geeft dan de ander. Wellicht gaat de controller van 40 uur naar 30 uur om 10 uur te gaan werken als automonteur, gewoon omdat dit een hobby van hem is. Burgers kunnen dan veel meer doen waar hun hart ligt dan bezig te zijn met hun status. Ik ben van mening dat dit veel meer tevredenheid met zich meebrengt.

Andere werknemers vinden het ook belangrijk om voor kinderen thuis te zijn, als ze uit school komen, en kiezen voor minder uren. Hebben diezelfde mensen behoefte aan meer luxe of een extra vakantie dan kunnen zijn dit realiseren door meer uren te gaan werken. Door gelijkheid te creëren  denk ik dat mensen meerdere banen gaan kiezen omdat je geen rekening hoeft te houden met je status en inkomsten.

Ik ben bang dat mijn idee het nooit gaat worden. In onze wereld zitten momenteel grote groepen mensen waarbij het hebben van macht en geld ze naar het hoofd is gestegen. Daar draait de motor op volle toeren om hun “medeburger als “onderdanen” te gebruiken en misbruiken voor eigen gewin.hokjes

Het idee zal neergezet worden als “niet doordacht en onuitvoerbaar” terwijl ik denk dat het tijd wordt voor een nieuw experiment. Het kapitalisme en de verdeling in de maatschappij hebben een grote menigte weinig vreugde gebracht. We zijn anno nu, mensen in hokjes, die van het ene hokje naar het andere hokje worden verplaatst.

OBS-Oog-in-Al---2

En hoe lager de rang in het hokje hoe minder je te vertellen krijgt. Door de eeuwen heen bewandelen we het pad naar rijkdom en vergeten we dat het ondertussen heel belangrijk is waar je bent geboren. We zijn vergeten dat we allemaal naakt geboren worden, en dus starten met jawel…….gelijkheid!!!. Ik ben naar toe aan een nieuw “Experiment”. Al eeuwen concentreren we ons op macht en geld.

Gelijke kansen voor iedereen, Wat je ook voor beroep uitoefent je verdiend allemaal hetzelfde binnen hetzelfde bedrijf. Doet het bedrijf het goed dan volgt er een jaarlijkse winstuitkering. De winstuitkering zal voor de ene werknemer meer zijn dan de ander omdat hij zich meerdere uren hiervoor heeft ingezet. Dit zal voor vele een enorme verandering zijn in hun zienswijze maar ik ben er van overtuigd dat het kan en een enorme rust creëert.

5 gedachtes over “Zin in een Experiment? “Gelijkheid”

 1. Dag Carola,

  Ik ben heel toevallig op dit artikel terecht gekomen en ik dacht meteen…dit had ik kunnen schrijven. Zelf heb ik het geluk gehad om te genieten van een Universitaire opleiding en zoals je zelf zegt, word ik door de ogen van de maatschappij gezien als iemand die relatief hoog staat op de sociale ladder, maar zo voel ik me niet. Ik erger me aan de algemene mening dat mensen die ‘maar’ schoonmaken ook minder horen te verdienen omdat ze niets anders kunnen. Net daarom horen ze naar mijn mening evenveel te verdienen als iemand anders. Ze doen datgene dat anderen net niet willen doen.

  Ik vroeg me af. Heb jij idee over zulke experimenten? Ik ben van nature uit een ondernemer en zou heel graag zo’n experiment opzetten. Ook al is het kleinschalig. Een bedrijf waar iedereen evenveel verdient per uur. Wat hun functie ook moge zijn. Waarbij capaciteiten, interesses en verlangens de drive worden voor een bepaalde functie binnen een bedrijf en niet de financiële factor. Mensen laten doen waar ze goed in zijn en waar ze voldoening uit halen. Dit kan toch alleen maar positief zijn voor het bedrijf?

  Benieuwd naar je mening.

  Groetjes
  Patricia

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s