UWV..Top of Flop? of Beide?

uwv-logoooooo

Ben je ontslagen en werk zoekend dan ontkom je niet aan de het “UWV”.

Voordat ik zelf ontslagen werd hoorde ik via medeburgers, de soms, schrijnende verhalen aan van mensen die in het web van het UWV terecht waren gekomen. Zoals ik al in een eerder Blog schreef, zat ik eigenlijk niet meer op mijn plek bij mijn laatste werkgever. Door de crisis, en het banen tekort, durfde ik niet de stap te wagen om op te stappen. Natuurlijk heb ik ook tijdens mijn werk naar geschikte banen gezocht maar ik had nu een vast contract. Ik durfde het risico gewoonweg niet te nemen als kostwinnaar met drie opgroeiende kinderen. Leven zonder geld is gewoonweg niet mogelijk in Nederland. Dus bleef ik veilig zitten waar ik zat. Maar ook het bedrijf waar ik werkte kreeg last van de crisis en ook ik werd, met wederzijds goedvinden, ontslagen. Ik ontkwam er niet aan, ook ik moest naar het “UWV”….net als mijn teleurgestelde en boze ontslagen medeburgers vragen om een uitkering.

Door mijn nieuwsgierigheid, en mijn karakter om alles onder controle te hebben, nam ik een kijkje op de site van het UWV. Hoewel ik met een negatief gevoel naar deze site googelde was ik aangenaam verrast over de hoeveelheid duidelijke informatie die er te vinden was. Wel bleek mijn gevoel voor vooronderzoek een juiste gevoel te zijn geweest want er zijn zelfs regels voordat je werkloos raakt en een uitkering gaat aanvragen.

In mijn geval was, beëindiging met wederzijds goedvinden, niet geldig zonder een juist ” beeindigings overeenkomst” te hebben ingevuld,  waar een bevriende jurist nog even zijn oog over moest laten gaan, voordat deze, zonder angst en beven, de post op kon.

Afijn, het is goedgekomen. Ook ik ben nu van een gerespecteerd werkende burger gedegradeerd tot “uitkerings- trekker” en ontvang gratis geld voor minimale inspanning. Met mijn nieuwe status besluit ik mij te verdiepen in de wereld van solliciteren. Ook hier gaat een hele digitale bibliotheek via het UWV voor me open. Ik krijg namelijk van het UWV een persoonlijke digitale werkmap op Werk.nl. Hier lees ik dat ik 15 plichten en 4 rechten heb;

  1. ik krijg het recht om mijn gegevens in te zien
  2. recht op privacy (ze geven mijn gegevens niet zomaar aan anderen)
  3. en ik mag iemand meenemen naar de gesprekken met UWV
  4. en reis is 15 km of meer dan heb ik recht op reiskosten vergoeding.

Hoewel ik denk dat ik het “allemaal al weet hoe ik moet solliciteren” volg ik toch de trainingen die worden aangeboden op Werk.nl. Zo train ik “ontwikkel mezelf”, “solliciteren” en test ik waar ik goed in ben met “test jezelf” .

En ik moet zeggen dat ik er toch zeker wel wat van opgestoken heb en ik vraag me af waar de negatieve reacties vandaan komen.

Na 3 maanden ontvang ik een uitnodiging dat ik langs moet komen bij het UWV. Met mijn dossier van sollicitatie brieven en CV in mijn tas meld ik mij op het UWV kantoor. Ik moet melden dat ik er ben en niet veel later word ik door een vriendelijke dame opgehaald. Ik ontvang complimenten over mijn keurige werkmap en ze loopt al mijn gegevens met me door. Dan gaan we samen kijken of er nog geschikte banen voor me zijn. Nu zag ze met eigen ogen dat deze er eigenlijk niet zijn, maar ze zegt het me niet. Dan probeert ze toch om te enthousiasmeren over een baan bij een callcenter. Dit is het enigste minpuntje wat ik aan dit gesprek overhoud. Deze baan past zo niet bij mij. En tijdens mijn online training heb ik geleerd dat ik vooral niet moet solliciteren op banen die ik niet leuk vind. Aangezien de callcenters altijd mensen nodig hebben had ik, indien ik deze baan leuk vond, echt wel gesolliciteerd.

Met nog wat tips en een website op een briefje neem ik afscheid en loop positief het UWV gebouw weer uit.

Na een half jaar krijg ik weer een uitnodiging. Nu krijg een oudere man als gesprekspartner en er zit een jonge dame bij die bij de gemeente werkt. En weer verloopt het gesprek positief. Deze meneer ziet dat ik, via mijn sollicitatie brieven, uitgenodigd word en op gesprek mag komen terwijl mijn werkervaring niet passend bij de baan is. Blijkbaar weet ik mensen toch nieuwsgierig te maken naar mijn persoon. Weer verlaat ik het pand met tips waarvan ik weet dat hij gelijk heeft, maar waar ik aan moet werken.

Na 9 maanden belt dezelfde meneer van het UWV weer op. Kletsend brengt hij mij op nieuwe ideeën die mij weer motiveren verder te kijken dan mijn neus lang is.

Gedurende de maanden dat ik thuis zit heb ik ook een aantal vragen gesteld over het doen van vrijwilligerswerk, en hoe het zit met 18 uur werken terwijl ik voor 24 uur een uitkering ontvang. Met 18 uur betaald werk kan ik namelijk niet rondkomen. Na deze vragen gesteld te hebben via mijn Werkmap en Coach werd ik netjes teruggebeld of gemaild.

Ook het aanvragen van het doen van vrijwilligerswerk was,  dankzij het gesprek met mijn werkcoach, voor mij binnen 2 weken geregeld. Hij vertelde mij de naam van een contactpersoon en de afdeling die ik moest benaderen, en dat ik erbij moest schrijven dat er nog meer vrijwilligers met een UWV uitkering bij deze organisatie (vrijwillig) werkzaam waren.

De enigste bureaucratische misser was het vernieuwde aanvraagformulier om toestemming te vragen om vrijwilligerswerk te mogen doen. Maar ach ja…..

Al met al is mijn persoonlijke ervaring met het UWV enorm meegevallen en zelfs positief. Deze mensen zijn mijn medeburgers die hun werk doen. Zij zijn niet meer of minder dan ik ben. De plichten die het UWV stelt, hebben mijn gesprekspartners niet verzonnen, zij worden betaald om mij deze onder de aandacht te brengen.

Ook de uitleg over het doen van vrijwilligerswerk kan ik ergens wel begrijpen. Veel mensen in de zorg worden ontslagen of krijgen een contract voor mindere uren. Hier worden dan vrijwilligers voor ingezet en dit wil het UWV voorkomen. En hier ben ik het helemaal mee eens.

Met de plichten die het UWV stelt kan ik mij wel uitermate ergeren omdat het bangmakerij is. En hoe langer je geen baan hebt hoe erger de plichten en bangmakerijen worden. Hoe dit voor mij in de praktijk gaat uitpakken? dat weet ik niet. met mijn nieuwe status probeer ik het het beste van te maken en vooral te investeren in mezelf, mijn gezin en in andere door het doen van vrijwilligerswerk en blijf ik op zoek naar een passende baan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s