Gezocht: “Mijn droombedrijf”

Als ik denk aan mijn “droombaan” dan heb ik er vele. Eigenlijk vind ik heel veel dingen leuk, spannend en uitdagend.

1 idee wil ik eens op papier zetten. Mijn droombaan in een “Droombedrijf”

tjep-oogst1000-1

Mijn eerste droombedrijf staat op een soort “Campus”. Een mega groot (laagbouw) gebouw (en) of Loods (en) welke opgedeeld zijn in verschillende gedeeltes op een groot stuk vruchtbaar grond. In het midden/ centraal bevind zich de keuken/ kantine. Hieromheen bevind zich van alles wat nodig is om een bedrijf goed te laten lopen. In dit

bedrijf zitten verschillende afdelingen

  1. boekhouden/ financieel
  2. personeelszaken/werving
  3. marketing en verkoop /buitendienst
  4. creatief /ambachten (schilderen, kleding ontwerpen, websites bouwen, glas in lood, mandenvechter etc)
  5. webwinkel
  6. winkel en restaurant

SetWidth650-autarkische-leefgemeenschap-Van-Laarhoven

Het gebouw moet zoveel mogelijk uit hergebruikte materialen bestaan en zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Ook het land en de verzorging van de dieren moet hier het uitgangspunt zijn. (bv door het opvangen van regenwater)

De afdelingen bestaan niet uit hoofden managers maar uit personen uit alle lagen. Hoogopgeleiden, dakloze, laagopgeleiden, ex gedetineerde, mensen met een lichamelijk en of verstande beperking. De reden is hiervan omdat ik er vanaf overtuigd ben dat je tot de mooiste en beste resultaten kan komen door het van ieders kant/ ogen te bekijken .

Alle werknemers per afdeling krijgen allemaal het zelfde betaald en hebben de zelfde rechten. Ideeën binnen de afdeling, worden eerst democratisch gekozen voordat het voordat het bij de andere afdelingen terecht komt om te kijken of het idee uitvoerbaar is. Voor nieuwe ideeën leggen we het werk plat om snel te kunnen beslissen.

Ook bestaat de mogelijkheid om van afdelingen te wisselen zodat je kwaliteiten op elke plek tot je recht kan laten komen.

Buiten is er plek voor het verbouwen van groente en fruit en het houden van dieren. De producten die van het land en dieren komen worden verwerkt door de eigen keuken en bereid voor de werknemers. Voor ieder die wil komen eten in ons restaurant bestaan de volgende voorwaarde:

klanten betalen hier naar wat ze het waard vinden en te besteden hebben.

Naast dit restaurant hebben we ook een winkel en webwinkel waar we onze verse producten verkopen en ons zelfgemaakte creaties verkopen om zo het bedrijf draaiend te houden.

Hier is plek voor mensen uit alle lage van de bevolking. Alle beslissingen worden genomen door “de groep” Je moet kunnen en willen samenwerken en bereid zijn de ander te helpen en te steunen.

De werktijden bestaan uit 20 tot 40 uur van 6.00  tot 22.00 uur. Zelf in te vullen en kan dus zomaar per week verschillen. zelfvoorzienend-autarkisch-wonen675px

Ik denk dat in dit concept iedereen tot zijn recht kan komen doordat je in je eigen waarde gelaten word. Doordat iedereen gelijk is kan je ook iets van een ander aannemen vonder eerst over je vooroordeel moet stappen. Iedereen heeft namelijk kwaliteiten op allerlei gebieden! Een timmerman kan ook heel goed voor dieren en planten zorgen. Een boekhouder vind het ook leuk om te schilderen en te koken. enz enz.

Ik vermoed dat mensen zich minder ziek melden omdat ze zich ook kunnen inzetten voor mindere zware klussen. Ook vermoed ik dat men meerdere uren zal gaan werken omdat ze zich overal kunnen inzetten. Zodra je klaar bent met je eigen werk kan je ook nog helpen op het land of daar waar nog een handje nodig is.

Ricardo Sembler: Stap in de goede richting Video Reportage op Tegenlicht VPRO over Ricardo

3 gedachtes over “Gezocht: “Mijn droombedrijf”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s