“Zelfredzaamheid” Hallo Nederland!

Op 1 April 2015 keek ik vol afschuw naar een aflevering van Zembla op NPO 2.Loesje-samen

Hierin kwam naar voren dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking zich geen raad weten met de zelfredzaamheid die van hun verwacht wordt.

De schrijnende beelden van licht verstandelijke beperkte medeburgers, die door deze opgelegde “zelfredzaamheid” zelfs op de straat eindigen, passeerde mijn ogen.

Wie zijn de mensen die deze “zelfredzaamheid” voor iedere burger hebben bedacht? Kijkend naar mijn TV scherm zie ik “wijze?” dames en heren zonder empathie de bizarste dingen uitkramen en vraag mij af waar het met hen is misgegaan. Hopelijk  hebben diezelfde wijze mensen, zonder empathie, met deze ideeën een goede baan met daarbij een passend salaris zodat zij de “zelfredzaamheid” kunnen inhuren mocht het nodig zijn of krijgen zij bijstand van een vrijwilliger die overloopt van empathie.

Maar ik wijk af van het onderwerp…

Voorheen hadden de mensen met een verstandelijke beperking een fijne werkplaats en draaiden zij mee met de maatschappij en droegen hierin hun steentje bij. ontzettend mooi en terecht! Nu dit afgeschaft is valt ook hun sociale controle op het werk weg. De mensen die hun toen begeleiden zijn waarschijnlijk ook ontslagen en moeten dit nu, met toestemming van het UWV of anders Boete!, vrijwillig doen terwijl ze op zoek zijn naar betaald werk. Je kan wel ervaring hebben in dit werk, maar je hebt niet de benodigde HBO+ opleiding gevolgd die hiervoor als harde eis word gesteld. En de banen zijn beperkt.

Afijn. De volgende dag ging ik op zoek binnen mijn gemeente of er een vangnet voor deze mensen bestaat. Omdat ik ook werkzoekend ben maakte ik meteen van de gelegenheid gebruik om op zoek te gaan naar beschikbare vacatures in deze branche. Ik schreef een mail naar de Gemeente en legde mijn vraag voor. Op het antwoord van de gemeente wacht ik nog steeds…….. Gelukkig belande ik op een site waar mijn vragen wel snel en kundig werden beantwoord. Ik krijg een mail terug met daarin (hier een kort gedeelte);

Beste Carola,

Dank voor uw hartverwarmende woorden en aanbod om u in te zetten voor deze mensen!

In (woonplaats) is de ondersteuning en begeleiding van deze groep mensen door de gemeente per 1-1-2015 in handen gelegd van ‘naam ….’. Wij kunnen ook mensen (uit allerlei doelgroepen) ondersteunen die geen indicatie voor dergelijke hulp hebben, dus er is ruimte voor hen die anders tussen wal en schip geraken. Hiervoor zetten we wijkcoaches in, die in 5 verschillende teams in .plaatsnaam.. actief zijn gevuld met medewerkers uit 8 samenwerkende organisaties, waaronder 2 organisaties met expertise op het gebied van mensen met een verstandelijke beperking.

tot zover…..

8 samenwerkende organisaties? Zoveel? Ik kan je wel vertellen.. hier ga ik een mail naar sturen! De ideale baan voor mij!Ik ben op zoek naar een betaalde baan, heb genoeg persoonlijke ervaring om te weten waar deze groepen tegen aan lopen en weet ook heel goed met mensen om te gaan en wat ik moet leren, kan ik leren!

Als de participatie maatschappij goed van de grond wil komen dan moeten er legers vrijwilligers komen om de mensen Zelfredzaam te krijgen. Nu merk ik aan mijn leeftijdsgenoten dat ze in de startblokken staan om aan de slag te gaan maar tegen gehouden worden door de plichten van BV Nederland. En ook moeten de mondjes en de rekeningen gevoed en betaald worden en hoe groot ons hart is om vrijwilligers werk te doen, om rond te komen moeten we toch echt een betaalde baan hebben. Maar gelukkig we hebben een nieuwe slogan Werken loont! Helaas werkt dit niet voor vrijwilligerswerk ook al hebben ze ons hard nodig.

Toch ga ik zeker reageren, omdat ik ook al vrijwilligerswerk doe voor het Rode kruis moet ik dit wel in overleg gaan doen met het UWV want ik moet wel aan mijn 4 verplichte sollicitaties voldoen, anders Boete!
Hun beslissing of ik dan wel in staat word geacht  om aan mijn verplichtingen  te blijven voldoen, is afwachten.

Soms hoop ik dat ik met een pilot mag meedoen voor het “basisloon” waardoor ik mij kan gaan inzetten om mensen “zelfredzaamheid ” te leren zonder mij zorgen te hoeven maken over de verplichte 4 sollicitaties van het UWV en anders Boete!. Ook vind ik dat vrijwilligerswerk net zo beloont moet worden met een belastingvoordeel als dat we nu de slogan hebben “Werken Loont” Vrijwilligers werk is ook werk! Wellicht kan ik ooit aan de slag en leren tegelijk. In het slechtste scenario eindig ik over ruim een jaar in de bijstand, maar daar komt dan wel het lichtpuntje dat ik verplicht wordt om dit werk te doen en geen toestemming nodig heb van het UWV met 4 verplichte sollicitaties, anders Boete!.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s